MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

Ny medlem som tror på MR

Andreas Andersson är företagaren som räknar på allt för att alltid ligga i framkant. Sedan årsskiftet är han medlem i MR Z och är imponerad av organisationen.

När Andreas Andersson gick ut skol­an 1998 började han jobba inom industri, bygg och drev även snart restauranger med 40 anställda. Han tillverkade också cocosbollar i Detroit.

‒ Vi installerade maskiner åt hockey­spelaren Henrik Zetterberg i en fabrik 
i Detroit. Sedan staden gått i konkurs 2013 står anläggningen i Sundsvall, säger 
Andreas Andersson.

Sedan några år tillbaka driver han byggföretaget Agamus AB med sju anställda. De erbjuder de flesta byggtjänster men själv har Andreas en förkärlek för nyproduktioner.

‒ Det roligaste som finns är lösvirkeshus. Blir det något fel så kan vi bara skylla på oss själva.

Agamus AB har en gedigen Facebook­sida där kunder kan följa hela byggprocessen från grund till färdigt hus. Bilderna tal­ar sitt tydliga språk och marknadsföringen ger nya kunder.

‒ Vi har väldigt många kunder som säger att de sett oss på Facebook.

En trend som Andreas ser i lokala bygg­en är hur lyxen får ta plats i stugorna på ett annat sätt.

‒ Folk vill ha kvalitet och mer påkostat i dag. Kunderna har mer pengar i dag än för tio år sedan och pandemin gör att de lägger mer pengar på sina hem.

Sedan årsskiftet är Andreas medlem i MR Z. Hittills har han fått ett tjugotal förfrågningar men har kapacitet för ett femtontal i månaden.

‒ Jag tycker det finns bra kompetens på kontoret i Östersund. De svarar på frågor, och kan de inte svara direkt, tar de reda på svaret snabbt. Jag vill gärna jobba mer med dem framöver. 

Att räkna på jobb är Andreas special­itet. Han ser alltid till att ha full koll på ekonomin.

‒ Jag räknar noggrant varannan vecka för att se till att vi ligger plus.

Ett huvudbry som uppdagar sig nu är att byggmaterial som trä och plåt får en prishöjning med 10-50 procent i april.

‒ Prishöjningen på material är extrem nu och vi väntar ytterligare höjningar i sommar. Det finns inte tillräckligt med byggmaterial på världsmarknaden och jag har aldrig varit med om liknande. 

Ärlighet genom hela produktionen och att hålla fasta priser är Andreas signum. Utan företagare i släkten är han självlärd och trivs med att en vardag likaväl kan ag­era helgdag. Han är nöjd med dagens storlek på företaget och ser till att inte växa för fort.

‒ Att växa för fort är livsfarligt. Jag har sett väldigt många gå i konkurs med extr­ema skulder.

Hemligheten med att få företaget att gå med vinst på en tuff marknad är självgående och målinriktade anställda, som är mer än bara arbetare för Andreas.

‒ Jag försöker se till att mina medarbetare mår bra privat också. Och ser till att finnas där om någon behöver hjälp. Jag tror det är en jättefördel för vårt företag.

När det sociala arbetslivet har snurrat på ett tag drar sig Andreas gärna tillbaka till Doroteas djupaste skogar. Här kontempler­ar han, jagar med jakthundar och umgås med sina barn.

‒ Det är knäpptyst, mörkt och närmaste hus är två mil bort. Det är helt fantastiskt, säger Andreas Andersson.

Text: Daniel Arnfjell

Andreas andersson 2

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!