MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

MR Gävle Dala kompetens-säkrar verksamheten

I dag är redan de flesta av Sveriges Maskinringar miljö- och kvalitets­certi­fierade enligt ISO-standard. Men runt om i landet har ringarna börjat uppmärksamma krav på arbetsmiljö vid större upphandlingar. Därför planerar MR Sverige att påbörja arbetsmiljöcertifierings­arbetet snarast, med certifieringar senhösten 2024.

‒ Eftersom arbetsmiljöstandarden också är en ISO-standard finns det många delar som vi kan samordna med det arbete som redan görs idag. Förhoppningsvis kan det förutom en bättre och säkrare arbetsmiljö även ge oss övertag i nya affärer, säger Göran 
Westman, Kvalitets- och miljöansvarig på MR Sverige.

MR Gävle Dala är en Maskinring som går i bräschen med att förbättra arbetsmiljön. I affärsplanen har styrelsen bland annat beslutat att medarbetare ska erbjudas arbetstid utifrån önskemål. Att hitta kompetent personal har tidigare varit svårt. Ann-Christin Elfström som arbetar som ekonomiansvarig har under en period velat gå ner till halvtid men inte känt sig kunna göra det.

‒ Av olika anledningar har det tidvis varit hög arbetsbelastning och jag är inte den som lämnar föreningen i sticket, säger hon.

Den 8 mars anställdes emellertid Elin Hedberg som närmast kommer från bygghandeln. Tanken är att hon ska överta stora delar av ekonomiarbetet men även administration från kollegan Kristina Eriksson. Överlämningen sker successivt och till en början arbetar alla kvar i samma takt tills att kompetensövergången säkrats.

‒ Vi är stolta över att vår styrelse satsar på den här övergången så att vi inte behöver tappa kompetens, säger VD Charlotte Carlsson.

Kristina Eriksson, som tillsammans med kollegan Ann-Christin Elfström utvecklat MR Gävle Dala sedan början av 00-talet, gläds åt satsningen och ser en god arbetsmiljö som vital.

‒ Måendet är det viktigaste av allt på en arbetsplats. Personalen är företagets viktig­aste resurs och mår personalen inte bra så har vi ingen verksamhet, säger hon.

Med siktet inställt på 2028 ska MR Gävle Dala säkra tillgången på medarbetare och växa. Kulturen ska präglas av ett tillåtande ledarskap med delaktighet och egenansvar. Det övergripande målet är en ”attraktiv arbetsplats där alla har roligt på jobbet”.  Någonting som nykomlingen Elin  Hedberg redan nu kan skriva under på.

‒ Vi funkar som grupp och har kul tillsammans. Vi behöver inte direkt tänka ut några fredagsvitsar åt varandra, säger hon och skrattar.

På kontoret som ligger i Storvik, väster om Gävle, jobbar Elin nu närmre sitt hem och familj än tidigare. Hon föredrar vanliga arbetstider med möjligheten till flexibilitet om det behövs. Just nu sätter hon sig in i ramavtal och arbetar med datorprogrammen Next och Lime. Det är ovant att vara ny på jobbet men övergången underlättar arbetet betänkligt.

‒ Det här upplägget är jättebra. Jag känner mig väldigt välkommen och inte alls inslängd eftersom mina kollegor alltid tar sig tiden att hjälpa mig, fast dom har mycket att göra, säger hon.

Härnäst ser Elin fram emot att bli riktigt bra på alla system. Det är viktigt för henne att jobbet blir bra och hon ger sig aldrig förrän arbetet är färdigt. Och det finns uppgifter hon ser fram emot lite extra.

‒ Arbetskamraterna tycker kanske att jag är lite knäpp. Men just nu längtar jag till nästa fakturering. Det är väldigt olika hur fakturorna ska orderläggas men förhoppningsvis klarar jag det själv inom kort, säger Elin Hedberg.

För Kristina och Ann-Christin finns inget vemod nu när de ”avvecklar sig 
själva”. Tillsammans har de tagit MR Gävle Dala från sju till sextio miljoner kronor i omsättning i olika arbetsroller. De släpper dock inte på allt utan fortsätter med vissa sysslor i en omfattning som passar bättre. Båda längtar efter mer fritid och Kristina efter sin pension.

‒ Jag ska göra massor med min lediga tid. Ta hand om trädgården, umgås med hundarna och vara mer i skogen. Det ser jag fram emot jättemycket, säger Kristina Eriksson.

Elin Hedberg


Ring: MR Gävle Dala
Titel: Ekonomiassistent & administratör
Bor: I Storvik ca fyra mil väster om Gävle
Familj: Sambo och två barn
Fritid: Spenderar så mycket tid som möjligt i stugan vidHosjön. Gillar att snickra och fixa i trädgården.
Skulle ta med på en öde ö: En helikopter med pilot som kan flyga mig hem

Bild 5

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!