MR Sverige
   
MR SverigeMR Sverige
MR Sverige

Företagaren som växer med MR Örebro

Anders Hellqvist har varit engagerad i MR Örebro sedan ungdomsåren. Han hjälper till att skapa en stark ring med arbetsuppgifter som får andra kommuner att höra av sig. 

fter några år som elektriker blev längtan till familjegården för stor. Här svajar spannmålet och vallen i vinden på en yta av 750 hektar inklusive arrende. På Mårsta gård, två mil söder om Örebro, är Anders Hellqvist hemma.

‒ Det här livet är inpräntat i mig sedan barnsben. Jag har alltid gillat att köra mask­iner och följa årstiderna. När man är uppvuxen i företagarfamilj blir företagandet självklart, säger Anders Hellqvist.

Vid sidan av heltidsjobbet med växt­odlingen driver Anders företag sedan 2015. Sedan ett år har han ett åkeri där han kör mycket för MR Örebro. Främst fraktar han järnvägsmaterial men grus, schakt och flytt av maskiner är också vanliga arbetsupp­gifter.

‒ Jag är inte den som sitter och väntar på att andra ska ta tag i saker, säger han. 

Som egen får han dels lära sig före­tagandet från grunden och dels bygga kapit­al så han kan ta över familjegården senare, kanske tillsammans med sin bror. Förra sommaren köpte han också den lastbil där han redan njutit av åtskilliga deckarböcker i cd-spelaren.

‒ Hade du frågat mig för tio år sedan så hade jag aldrig sagt att jag skulle köpa lastbil. Men jag tänker aldrig vara rädd för förändring.

Redan som yngling engagerade han sig i MR:s ungdomssektion. Som enda ring i Sverige reste de söderut och träffade 
maskinringare från Tyskland och Österrike.

‒ Det är mycket större ringar där, vilket behövdes för att komma igång efter krigsåren. I Tyskland fungerar ringarna mer som bemanningsföretag, säger han.

Anders långvariga samarbete med MR Örebro har burit ovanlig frukt i ett samarbete med kommunen där Anders byt­er fosforfilter hos privatkunder. I vanliga fall tar kommunen bara emot avfallet. Nu erbjuds i stället tjänsten vartannat år till kunder med enskilda avlopp.

‒ Jag och en annan kille jobbar med det en vecka på våren och hösten. Det har fungerat bra och Örebro kommun har till och med blivit uppringda av andra kommuner som varit intresserade av konceptet.

Denna dag går gödselspridaren med full fart in på småtimmarna. Familjen sköt­er också 200 hektar åt andra bönder och i morgon kommer regnet. Att jobba hårt och göra allt i precis rätt tid brukar ge en bra skörd. Just kombinationen växtodling och åkeri passar Anders perfekt och han vill förvalta det familjen har i framtiden.

‒ Jag är inte ute efter 700 lastbilar, haha. Men jag kan tänka mig att öka i omfattning.

Vid sidan av arbetet sitter Anders i valberedningen för MR Örebro. Han är klart stolt över organisationen där många kund­er närmast kräver MR, särskilt vid snöröjning.

Dock ser han gärna att den lokala ringen breddar sig.

‒ Vi är beroende av snö och många medlemmar har redan fullt upp. Vi behöver fler aktiva medlemmar och det är svårt. Men jag vet att verksamhetsledarna jobbar med det.

Som småföretagare är Anders nöjd med styrkan som ges medlemmar vid region­ala upphandlingar. Han skulle dock vilja ta det ett steg till, till nationella avtal.

‒ Många kunder vill ha rikstäckande avtal. Där skulle MR Sverige kunna utnyttja sin potential, säger Anders Hellqvist. 

 

Text: Daniel Arnfjell

 

 

unnamed (1)

Bli medlem i MR Sverige

Ingen kan allt men alla kan något - Tillsammans är vi starka!